Gezond eten, antwoorden op al je vragen over een suikervrij dieet en lijnen.

Gezond eten

Antwoorden op al je vragen over een dieet met minder suiker en lijnen.

Ook gek op fruit?

Ook gek op fruit?

Iedereen weet het wel: fruit is heel belangrijk voor onze gezondheid. Maar waarom is fruit nu eigenlijk zo gezond? Fruit levert vooral voedingsvezels (voor een vlotte transit), vitaminen, anti-oxidanten en mineralen . Fruit is vooral onze belangrijkste vitamine C bron, een onmisbare vitamine voor een betere gezondheid en weerstand.

De dagelijkse aanbeveling is 250 tot 375g fruit per dag, of 2 tot 3 stukken van 125gram. Bijvoorbeeld 1 appel(sien), 1 peer, 2 kiwi’s, 1 banaan, 1 schijf ananas, een kwart meloen, een vierde bakje aardbeien, een klein bakje rode frambozen, 1 perzik, 2 pruimen, een tiental druiven, 1 mango,…

Fruit kan je in verschillende vormen eten maar de voorkeur gaat uit naar vers fruit. Als alternatief kan je af en toe ook fruit uit de diepvries, blikfruit, fruitmoes, fruitsap en gedroogd fruit nemen. Probeer vooral blikfruit op siroop te mijden en verkies blikfruit of eigen sap, daar zijn geen suikers aan toegevoegd.

Fruit kan je uiteraard eten als tussendoortje of als dessert maar wat dacht je van fruit als broodbeleg (banaan op je boterham, een sneetje kiwi) of als garnituur in een slaatje (appelschijfjes, frambozen, druifjes)?

In de zomer levert het seizoensfruit meer vitamine C en anti-oxidanten dan in de winter. Dat zie je ook aan de kleur van de vruchten. De intense kleur komt vooral door de aanwezigheid van bioactieve stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden met een antioxidantwerking. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen en ook onze weerstand tegen diverse welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle bioactieve stoffen samen. Variatie is daarom belangrijk, eet dus best elke dag 3 verschillende soorten fruit.

Is fruit gelijk aan groenten? Neen, fruit en groenten bevatten verschillende soorten vitaminen en mineralen. Het is aangeraden om elke dag zowel groenten (300g) als fruit (2 tot 3 stukken) te eten.

Mag ik fruitsap drinken in plaats van vers fruit? Eén glas vers fruitsap bevat gemiddeld het sap van 2 stukken vers fruit maar levert doorgaans minder voedingsvezels. Fruitsap verzadigt ook minder dan een vers stuk fruit. Vers fruit geniet dus de voorkeur. Als je graag vers fruitsap drinkt, beperk je dan tot 1 glas per dag en voeg zeker de vruchtenpulp toe want daar zitten de meeste vezels in.

Mag ik fruit bijzoeten met suiker? Fruit bevat van nature vruchtensuiker of fructose. Als je kiest voor seizoensfruit heb je de zoetste smaak al van nature en hoef je zeker geen suiker toe te voegen. Wil je toch graag een zoetere toets geven aan je fruit, dan kan je Canderel Sucralose of Canderel Stevia poeder toevoegen. Deze zoetstoffen geven een heerlijke zoete smaak maar toch geen extra calorieën. 1 eetlepel (15g) suiker bevat al gauw 60 kcal terwijl een koffielepel Canderel Sucralose of Canderel Stevia poeder amper 2 kcal levert. Dezelfde zoete smaak maar zonder de calorieën van suiker!