Vragen:
Pasklare antwoorden!

Heb je nog vragen over caloriearm en gezond leven? Ons team van specialisten formuleerde voor jou antwoorden op de meest gestelde vragen.

Vragen?

Vragen?

  • Wat is Canderel sucralose?

    Sucralose is een relatief nieuwe zoetstof. De stof is afkomstig uit sacharose, wat beter bekend staat als tafelsuiker. Het feit dat sucralose stabiel blijft bij hoge temperaturen boven 200°C, maakt haar de ideale partner om mee te bakken en te koken.

  • Waar kan ik de vanille sticks kopen?

    In principe vind je de Canderel-tabletjes, Canderel-poeder en Canderel-sticks in het suikerrayon van je warenhuis. De vanillesticks zijn niet overal te verkrijgen. Bij Carrefour hyper, Carrefour market, Makro, Champion, Intermarché en andere zelfstandige supermarkten kan je ze wel kopen. Vind je ze daar toch niet? Vraag het dan aan de rayonverantwoordelijke. Die zal je zeker verder kunnen helpen.

  • Kan Canderel me helpen om mijn gewicht onder controle te houden?

    Ja, dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën. Wist je dat wij belgen gemiddeld per dag 15 à 20 klontjes totaal overbodige suikers eten? Vervang deze gedurende een maand door Canderel en merk een verschil van +/- 2kg. 1 tabletje Canderel (0,3 kcal) = zoetkracht van 1 klontje suiker (20 kcal)Een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) van april 2010 bewijst ook dat Canderel niet aanzet tot meer eten. Om al die redenen bevelen voedingsdeskundigen en huisartsen Canderel aan in het kader van een caloriearm dieet.

  • Kan ik sponsoring aanvragen bij Canderel?

    In principe kan Canderel niet ingaan op de vele sponsoringaanvragen die het krijgt. Professionele sponsoring wordt behandeld door een speciaal daartoe opgericht comité binnen Canderel. Stuur je professionele aanvraag naar info@canderel.be.

  • Ik wil graag Canderel gebruiken om te koken, maar moet ik dan evenveel Canderel gebruiken als suiker?

    Neen, je hebt veel minder Canderel nodig. Omdat Canderel 10 keer lichter is dan suiker, moet je altijd het opgegeven gewicht in suiker door 10 delen om te weten hoeveel gram Canderel je moet gebruiken. Weet dat de zoetkracht van aspartaam wel 200 maal groter is dan van suiker. Je hebt dus minuscuul kleine hoeveelheden nodig.

  • Kan ik Canderel gebruiken om te bakken?

    Ja, je kan Canderel poeder gebruiken voor al uw bereidingen, zowel koude als warme gerechten. Canderel beschikt nl over een uniek recept, hierdoor smaakt Canderel zo heerlijk zoet als suiker en is het hittebestendig, zelf boven de 200°C! Gebruik: Canderel poeder is heel eenvoudig te gebruiken. Eén lepel Canderel geeft de zoetheid van één lepel suiker. Het verschil: 10 keer minder calorieën! Bekijk zeker onze recepten en laat je inspireren door onze overheerlijke, zoete en lichte gerechten. Ook kunt u lid worden van onze Canderel Club en ontvang een gratis receptenboekje als smaakmaker.

  • Waar kan ik recepten vinden waarbij ik Canderel kan gebruiken?

    Bekijk de recepten die professionele koks voor ons uitwerken in samenwerking met diëtisten. Bij elk recept ontdek je ook het aantal kcal per portie en hoeveel kcal je zo minder binnen hebt. Handig, niet? 
    Je kan Canderel eigenlijk gebruiken bij alle warme en koude bereidingen. Bedenk bij je andere recepten dat Canderel-poeder 10 keer lichter is dan suiker. Deel dus altijd het opgegeven gewicht in suiker door 10 om het overeenkomstig gewicht in Canderel te kennen. Je vindt dat trouwens ook terug op elke poederverpakking.
    Heb jij een heerlijk recept waarbij je Canderel gebruikt hebt? Laat het ons weten! Wie weet ontdek je het binnenkort op de Canderel-website.

  • Heeft Canderel een nasmaak?

    Neen. Het nieuwe, unieke recept benadert nog meer de smaak van suiker door een subtiel evenwicht van ingrediënten. Het geeft Canderel een zoete smaak zonder enige nasmaak. Volgens proeven bij consumenten zijn 8 personen op 10 het erover eens dat het nieuwe recept "de smaak van suiker" heeft (Monadia-studie 2012 (Smaak van het jaar)).

  • Moet ik opletten met hoeveel Canderel ik per dag gebruik?

    Neen, Canderel is volkomen veilig. Volgens de aanbevelingen van de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) kan je als volwassene van 63 kg dagelijks tot 100 eenheden Canderel verbruiken.
    Net als voor alle voedingssupplementen berekenen officiële instanties hoeveel de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is per kilo lichaamsgewicht als die levenslang en elke dag gebruikt wordt. Weet dat dit maar een 100ste is van wat nog als compleet veilig kan beschouwd worden. Voor aspartaam (gebruikt in Canderel) is dat 40 mg per kilo lichaamsgewicht. Dat betekent dat een persoon van 60 kg 95 Canderel-tabletjes of 110 koffielepels Canderel-poeder per dag mag gebruiken . Ook kinderen mogen Canderel gebruiken.

    Ontdek hier hoeveel kcal je per dag kan besparen door Canderel te gebruiken.

  • Is het mogelijk dat ik verdik door Canderel te gebruiken? Kan Canderel doen verdikken door insulineafscheidingen?

    Nee, dat is bij Canderel zeker niet het geval omdat aspartaam en acesulfaam-K (gebruikt voor Canderel) geen insulineafscheidingen of bloedsuikerschommelingen veroorzaken. Je hongergevoel vergroot niet en dus doen ze je ook niet bijkomen. Integendeel! Wetenschappelijke studies zoals het rapport van april 2010 van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bevestigen dat de stof geen invloed heeft op de eetlust of op het gevoel van verzadiging. Studies hebben zelfs aangetoond dat sterke zoetstoffen kunnen helpen om gewicht te verliezen of in stand te houden én toch de behoefte aan zoetigheid bevredigen. Aspartaam en acesulfaam-K kunnen in het kader van een evenwichtig dieet met een gecontroleerde calorieaanvoer dus bijdragen tot gewichtsverlies. Daarom wordt Canderel aanbevolen door de voedingsdeskundigen en huisartsen in het kader van een caloriearm dieet.

  • Ik wil een dieet volgen om te vermageren. Kan Canderel me daarbij helpen?

    Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën. Wist je dat wij belgen gemiddeld per dag 15 à 20 klontjes totaal overbodige suikers eten? Vervang deze gedurende een maand door Canderel en merk een verschil van +/- 2kg. 1 tabletje Canderel (0,3 kcal) = zoetkracht van 1 klontje suiker (20 kcal) Een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) van april 2010 bewijst ook dat Canderel niet aanzet tot meer eten. Om al die redenen bevelen voedingsdeskundigen en huisartsen Canderel aan in het kader van een caloriearm dieet.Voedingsdeskundigen en huisartsen bevelen Canderel aan in het kader van een caloriearm dieet.

  • Kunnen de zoetstoffen in Canderel-tabletten een laxerende werking hebben?

    Neen, de zoetstoffen in Canderel-tabletjes veroorzaken geen darmproblemen. Andere zoetstoffen hebben soms wel een laxerende werking. Het gaat daarbij om polyolen (sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, isomalt…) die je vooral terugvindt in snoepjes, kauwgom zonder suiker… Een grote dosis polyolen kan een invloed hebben op de darmwerking. Canderel-tabletten bevatten geen polyolen, maar wel de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. Daardoor zijn er geen bijwerkingen.

  • Zit er maltodextrine in Canderel?

    Maltodextrine wordt inderdaad gebruikt in Canderel-poeder als bulkstof, niet in de Canderel-tabletten. De invloed op de bloedsuikerspiegel ervan is verwaarloosbaar en is daarom dan ook geschik voor diabetici

  • Waarom staat er op de verpakking van de Canderel-chocoladerepen aangegeven ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’?

    Neen, de zoetstoffen in Canderel-tabletjes veroorzaken geen darmproblemen. Andere zoetstoffen hebben soms wel een laxerende werking. Het gaat daarbij om polyolen (sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, isomalt…) die je vooral terugvindt in snoepjes, kauwgom zonder suiker… Een grote dosis polyolen kan een invloed hebben op de darmwerking. Canderel-tabletten bevatten geen polyolen, maar wel de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. Daardoor zijn er geen bijwerkingen.

  • Klopt het dat 1 tabletje Canderel (0,3 kcal) = zoetkracht van 1 klontje suiker (20 kcal)?

    Ja, net daarom wordt Canderel aanbevolen door voedingsdeskundigen en huisartsen in het kader van een caloriearm dieet.

  • Bestaat er een tegenindicatie voor aspartaam bij fenylketonuriepatiënten?

    Canderel kan aan iedereen worden aanbevolen behalve aan mensen met die zeldzame genetische aandoening ‘fenylketonurie’, die bij de geboorte wordt opgespoord met de GUTHRIE-test. Zij kunnen het aminozuur fenylalanine (een afbraakproduct van aspartaam) niet correct metaboliseren. In Frankrijk wordt 1 baby op 15 000 geboren met die ziekte. Die kinderen moeten dan minstens tot hun tienerjaren een dieet volgen met een zeer beperkt fenylalaninegehalte en moeten voedingsproducten vermijden die die stof bevatten. Fenylalanine komt voor in de meeste voedingsproducten op basis van eiwitten, zoals gruyèrekaas (50 g gruyère: 750 mg fenylalanine), eieren (1 ei: 350 mg fenylalanine), banaan (1 banaan: 49 mg fenylalanine), aspartaam (1 Canderel-tabletje: minder dan 10 mg fenylalanine). De hoeveelheid fenylalanine in aspartaam vertegenwoordigt slechts een kleine fractie van die in de andere voedingsproducten die we dagelijks tot ons nemen. Maar voor alle producten die aspartaam bevatten, geldt de wettelijke verplichting 'bevat een bron van fenylalanine' te vermelden op de verpakkingen.

  • Mag ik als zwangere vrouw Canderel innemen?

    Ja, wetenschappelijk gezien is het gebruik van Canderel veilig en aanvaardbaar voor iedereen, ook voor zwangere vrouwen. Een matig gebruik ligt ver af van de aanvaardbare dagelijkse dosis (ADI) die voor aspartaam momenteel op 40 mg per kilogram lichaamsgewicht ligt. De ADI is de maximale hoeveelheid die iemand per dag kan binnenkrijgen zonder dat dat risico’s inhoudt voor de gezondheid.

    De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft aspartaam en acesulfaam K, zoetstoffen aanwezig in Canderel, trouwens goedgekeurd voor gebruik tijdens de zwangerschap. Dat bevestigde dokter Chris Vercammen tijdens het symposium Diabetes en Zwangerschap van de Vlaamse Diabetesvereniging (29 mei 2010). Kind en Gezin raadt het gebruik van aspartaam wel af tijdens de zwangerschap. Niet omdat aspartaam niet veilig is, maar wel omdat zwangere vrouwen een kwetsbare groep zijn met specifieke voedingsbehoeften. Daarom raden wij aan om advies te vragen bij je gynaecoloog of diëtiste over het gebruik van zoetstoffen tijdens de zwangerschap.

  • Kan Canderel me helpen om mijn gewicht onder controle te houden?

    Ja, dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën. 1 g aspartaam bevat evenveel calorieën als 1 g suiker, maar ... de zoetkracht van aspartaam is wel 200 maal groter. Je hebt dus minuscuul kleine hoeveelheden nodig. Voedingsdeskundigen en huisartsen bevelen Canderel daarom aan in het kader van een caloriearm dieet. Een gezond eetpatroon is belangrijk om je gewicht optimaal te houden. Drink genoeg en beperk je tot 3 hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes die voldoende fruit en groenten bevatten.

  • Ik geef borstvoeding. Mag ik dan ook Canderel gebruiken?

    Ja, je kan probleemloos Canderel (verder) gebruiken. De zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K die aanwezig zijn in Canderel, hebben alle vereiste metabolische en nutritionele eigenschappen om te worden aanbevolen aan iedereen. 

    Aspartaam: 

    • De stof heeft als natuurlijke bestanddelen eiwitten die vergelijkbaar zijn met die in eieren, vis en zuivelproducten.
    • Aspartaam wordt door het lichaam opgenomen zoals andere eiwitten. Het metabolisme is dus gelijkaardig.
    • De hoeveelheid aspartaam die via de moedermelk naar de baby gaat, is erg laag zodat er geen nadelige gevolgen te verwachten zijn. Dit wordt ook bevestigd door Kind en Gezin.

    Acesulfaam-K:

    • Omdat het totaal niet wordt opgenomen, laat het geen sporen na in het lichaam en wordt het gewoon uitgescheiden via de urine.
    • De onschadelijkheid is bewezen en algemeen erkend.

Ik vind het antwoord op mijn vraag niet.

Ik vind het antwoord op mijn vraag niet. Kunnen jullie me toch helpen?

Vul het formulier in.