Ontdek op deze pagina de nieuwste trends, evoluties en wetenswaardigheden over caloriearm en gezond genieten met Canderel.

Nieuws:
Altijd op de hoogte

Ben jij op zoek naar lekkere weetjes? Ontdek op deze pagina de nieuwste trends, evoluties en wetenswaardigheden over caloriearm en gezond genieten.

Nieuw advies van de Europse Autoriteit voor Voedselveiligheid over aspartaam

Nieuw advies van de Europse Autoriteit voor Voedselveiligheid over aspartaam

De Europese wetgeving definiëert in welke hoeveelheden zoetstoffen mogen gebruikt worden in voedingsproducten, en aan welke voorwaarden de etikettering moet voldoen. Aspartaam is één van de meest bestudeerde zoetstoffen, en is reeds meer dan 20 jaar goedgekeurd voor gebruik in België, en alle landen van de Europese unie.

De veiligheid van aspartaam werd echter in vraag gesteld door 2 recente, doch controversiële studies. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) heeft daarom de geplande reëvaluatie van aspartaam vervroegd van 2020 naar 2013.

Op basis van een nieuwe gedetailleerde analyse heeft de EAV een voorlopig advies uitgevaardigd dat de totale veiligheid van aspartaam waarborgt. Daarbovenop herhaalt de EAV dat de huidige dagelijkse toegelaten dosis (40mg per dag per kilo van het lichaamsgewicht) nog steeds geldt voor de bevolking. Met dit rapport garanderen de Europese & nationale gezondheidsinstanties ondertussen al meer dan 25 jaar de veiligheid van aspartaam.

Aspartaam is een ingrediënt met een lekkere smaak dat door iedereen kan genuttigd worden die van zoet houdt, zonder de calorieën. Calorie-arme zoetstoffen zoals aspartaam helpen ook mensen bij het omgaan met obesitas, en het onder controle houden van hun lichaamsgewicht. Daarnaast is het ook een uitstekende voedingskeuze voor diabetici, met het bijkomend voordeel dat het niet schadelijk is voor het gebit.

U kan met onderstaande links zowel het originele persbericht downloaden, alsook een aanvullend dossier over zoetstoffen van International Sweeteners Association dat werd bijgewerkt in oktober 2013, en feiten & cijfermateriaal bevat over verschillende zoetstoffen.